Child’s Destiny of Hope

Child’s Destiny of Hope is een christelijke hulpverlenings- en ontwikkelingsorganisatie en werkt sinds 2007 in Chawolo, een afgelegen gebied in het zuidoosten van Oeganda.
Sinds 2007 is het werk gegroeid en omvat inmiddels de zorg voor meer dan 100 kinderen op een kleuterschool, een lagere school en een middelbare school. 10 kinderen die niet meer thuis kunnen wonen doordat hun ouders ziek zijn of vertrokken of overleden, worden opgevangen in het kinderhuis.
In 2015 is ook een waterput door de stichting aangelegd waar het hele dorp dankbaar gebruik van maakt. Hiermee worden ziektes voorkomen.

Het doel van de stichting is om kwalitatief hoogwaardig onderwijs te bieden waardoor kinderen hoop krijgen op een toekomst met een doel. Op deze website vindt u meer informatie.

Jambo uit Chawolo

Een verslag van de groep uit Kamerik die nu een week in Chawolo is -
Elke dag worden we tientallen malen begroet met: “Jambo!”, de lokale variant op hallo. Na een halfjaar van voorbereiding is het nu dan zo ver. Kamerik is al een week aan het bouwen in Oeganda. De reis naar Kampala en vervolgens naar Chawolo ging voorspoedig. Het is wel een grote overgang van de verkeerschaos in Kampala naar de groenere en veel rustigere streek van Tororo. Onderweg bavianen op straat. Als we van de 2baans hoofdweg afgaan, komen we in een andere wereld terecht. Rode stofwegen, veel mensen lopen of fietsen langs de weg, geen andere auto’s dan ons busje. Na nog een uur rijden komen we in Chawolo: geen winkeltjes of stalletjes meer, alleen nog lemen hutjes met een dak van bladeren en een enkel bakstenen huisje. Het weeshuis en de kleuterschool zijn de enige 2 grotere gebouwen. Het kerkgebouw is een zeer bescheiden ruimte. We worden hartelijk ontvangen door Tim en Wilma en hun 2 zoons.

Na een dagje acclimatiseren en een rondleiding beginnen we met ons programma. ‘s Ochtends is de hoofdklus het uitgraven van de fundering van lokalen voor de in het nieuwe Oegandese schooljaar te starten middelbare school. Naar beste hollandse traditie werken we gedisciplineerd in vaste teams van gravers en kruiers, waardoor we goed opschieten. ‘s Middags is er interactie met de plaatselijke bevolking: knutselen, naailes, medische check ups (ringworm!), sport en spel (meer dan 100 deelnemertjes, Oegandees zaklopen is een grote hit). Ondertussen wordt er volop geklust aan het gastenverblijf waar we slapen. Het kinderwerk (200 deelnemertjes!) op zaterdagmiddag wordt opgeleukt door een voorstelling van Bertie de clown. Aan het begin van zijn act lopen de kleinsten in blinde paniek de school uit, tot grote hilariteit van de andere Mzungu’s (blanken).

Behalve dat we veel activiteiten doen, doen we ook veel indrukken op. De volledige afwezigheid van verkeersgeluiden. De vrolijke koppies van de grote schare dorpskinderen, voor wie wij een bezienswaardigheid zijn. De grote moeiten van het leven waar de mensen hier onder gebukt gaan: geen stroom, geen water (alleen uit de dorpsput), vaak maar 1 maaltijd per dag. Veel kinderen hebben dan ook last van ziektes. De kleding varieert van een fleurig jurkje tot vodden met een beetje stof tussen de gaten. Het dwars door elkaar heen leven van mens en dier is ook heel bijzonder. Overal lopen koeien, geiten, kalkoenen en kippen.

We zijn dan ook diep onder de indruk. Onze hulp is nodig en zeer welkom. Maar behalve dat we iets brengen, valt er ook veel te leren. Dit is een onuitwisbare ervaring die ons levenslang bij zal blijven. Een en ander wordt nog versterkt door de kerkdienst,die maar liefst bijna 3 uur duurt, maar geen seconde verveelt.

We beginnen met bijna een uur praise : luid geklap, gezang, ritmische dans, geleid door een team van voorzangers. Daarna een collecte, waar een klein beetje geld en enkele porties groente werden gegeven. De groente werd direct tijdens de dienst geveild, zodat de kerk toch geld krijgt. Vervolgens een preek (over Corinthiers met thema: een probleem kan een mogelijkheid worden voor God); dit was nagenoeg de enige keer dat de dominee in actie kwam. We sloten af met het avondmaal met ranja in plaats van wijn. Na afloop hebben we, zolang de voorraad strekt, kerkvoer (pepermunt) uitgedeeld aan de kinderen. Een onvergetelijke ervaring.

Comments are closed.

LANGUAGE / TAAL

Onze partners

  • Logo-Van-der-Vliet-administratie1 Logo-Van-der-Vliet-administratie1
  • Logo-Het-BijenABC Logo-Het-BijenABC
  • Logo-RainbowATC1 Logo-RainbowATC1
GEEF NU UW GIFT VOOR CDHOPE!

NL98 RABO 0128 1299 56 (belastingaftrekbaar)Of download de machtigingskaart.

Word nu Vriend van CDHope!

Inschrijven Nieuwsbrief

Schrijf je nu in om de recentste nieuwsbrieven te ontvangen met nieuws uit Chawolo en van het bestuur.